El projecte Aperitius de ciència, impulsat per la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la URV, continua creixent i explorant nous espais on la ciència pot trobar-se amb la ciutadania. Després d’incorporar les estovalles de paper reciclades amb missatges científics a cafeteries de campus, instituts i restaurants, ara el projecte fa un pas més i arriba també als hospitals de la demarcació de Tarragona.
Els menjadors dels hospitals Joan XXIII de Tarragona, Sant Joan de Reus, Verge de la Cinta de Tortosa i el darrer a incorporar-se, l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, disposen ja d’aquestes estovalles que combinen la funcionalitat amb la divulgació. Cadascun dels 19 models inclou breus reflexions i curiositats sobre temes científics d’actualitat, vinculats a disciplines diverses, i un codi QR que permet accedir a contingut ampliat a través del web del projecte.
Les persones que se les trobin podran trobar-se amb qüestions com “quant val aquesta consumició” per parlar sobre la inflació que afecta a la pujada de preus, “vermut, musclos i plàstics” per parlar sobre la presència de microplàstics al medi marí; “el teu consum afecta el canvi climàtic”, per explicar que el sistema alimentari és responsable d’un terç de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle o “en un refresc també hi ha nanotecnologia” per parlar sobre la presència dels nanoadditius encapsulats són alguns dels exemples d’aquesta campanya.
Amb aquest desplegament, Aperitius de ciència reforça la seva missió de fer arribar el coneixement més enllà dels àmbits acadèmics i convertir espais quotidians en punts de contacte amb la recerca en un llenguatge divulgatiu i entenedor. L’objectiu és estimular la curiositat i promoure la cultura científica en contextos informals, aprofitant moments com l’hora dels àpats per despertar l’interès per la ciència.
Les estovalles se sumen als altres suports del projecte, com els sotagots o les estovalles individuals, que ja s’han distribuït en diversos establiments de la demarcació. La iniciativa ha rebut el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT)–Ministeri de Ciència i Innovació i de la Diputació de Tarragona.